مقالات

  • 52
  • 419 مرتبه
چرا برخی از پروفیل های UPVC تغییر رنگ می دهند؟

چرا برخی از پروفیل های UPVC تغییر رنگ می دهند؟

21 فروردین 1401

چرا برخی از پروفیل های UPVC تغییر رنگ می دهند؟
 آیا امکان تغییر رنگ یافتن پروفیل های پنجره UPVC وجود دارد؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت که بله هر محصولی که توسط بشر تولید گردد در طبیعت و در اثر مرور زمان و یا با گذشت طی چندین سال تغییر رنگ خواهد یافت، اما مدت زمان تغییر رنگ یافتن پروفیل های پنجره UPVC دراز مدت است.
هدف از تعویض پنجره های قدیمی، حل مشکل حداقل برای مدت ۱۰ سال می باشد، و پروفیل جدیدی که برای پنجره مورد استفاده قرار میگیرد حداقل بایستی کارایی لازم را به مدت ۳۰ سال داشته باشد که نه دچار تغییر رنگ گردد و نه دچار هیچگونه مشکل دیگری گردد. 


آیا درب و پنجره های UPVC تغییر رنگ می دهند؟
در مورد تغییر رنگ و زرد شدن درب و پنجره دوجداره UPVC باورهای غلطی بین مردم وجود دارد. در واقع تصور می شود تمام تولیدات از جنس pvc در مقابل نور آفتاب به مرور زمان به رنگ زرد متمایل می شوند که این باور کاملأ اشتباه است.


علت تغییر رنگ پروفیل هایUPVC 
مطابق با استاندارد جهانی کلیه تولیدات پتروشیمی و پلاستیکی مانند UPVC باید مطابق با شرایط آب و هوایی همان کشور تولید شوند. متاسفأنه در ابتدای ورود سیستم های دوجداره به ایران و مخصوصأ پروفیل های UPVC به دلیل عدم نظارت و کنترل تطبیق این پروفیل ها با شرایط جوی ایران بسیاری از برندهای چینی، کره ای، آلمانی و ترک به ایران وارد بازار شدند که متناسب با آب هوای ایران و مخصوصا میزان اشعه فرابنفش موجود در کشور نبود و از این رو تغییر رنگ پروفیل های UPVC بسیار مشاهده می شد.


علت زرد شدن پروفیل های UPVC در ایران
در اصل این پروفیل ها مخصوص استفاده کشور تولید کننده طراحی شده اند. این تولیدات از ابتدای ورود پس از مدت ۶ ماه تا ۱ سال پس از اجرا و نصب به صورت در و پنجره دوجداره با مشکلات تغییر رنگ و حتی در برخی موارد شکستگی پروفیل مواجه می شوند و تجربه ای بسیار بد برای بسیاری از مردم ایجاد کرده اند.
متاسفأنه به دلیل تغییر رنگ پروفیل های UPVC که با شرایط ایران سازگار نبوده است، این نوع پروفیل در ایران بدنام شده است، در حالیکه روز به روز پروفیل های UPVC سهم بیشتری از بازار دنیا را می گرفت، در ایران استفاده از این متریال با روند کاهشی مواجه شد.
با این حال خوشبختانه بعد از مدتی برندهای معتبر از سراسر جهان به طور رسمی وارد ایران شدند و پروفیل هایی کاملا مطابق با آب و هوای ایران و شرایط جوی ایران تولید شد.


عوامل موثر در تغییر رنگ پروفیل UPVC:


سازگاری پروفیل  UPVC
برخلاف تصور عموم که میزان تغییر رنگ پروفیل UPVC را وابسته به دمای محیطی مناطق مختلف می پندارند، باید گفت که دمای هوا تاثیری روی تغییر رنگ پروفیل ندارد، بلکه میزان و نحوه تابش نور خورشید تاثیر گذار است.


مواد اولیه پروفیل UPVC
درصد مصرف استابیلایزر بسیار بیشتر از ماده PVC در پروفیل UPVC می باشد. در اکسید تیتانیوم یا تیتان از جمله مهم ترین موادی هستند که در استابیلایزرها و ذرات PVC استفاده می شود. نقش این ماده بعنوان رنگدانه و همچنین حفاظت پروفیل در برابر اشعه UV خورشید می باشد.
تیتان یا دی اکسید تیتانیومی که در پروفیل UPVC استفاده می شود باید مشخصات ویژه ای داشته باشد. این ماده جایگزین دیگری هم دارد اما با اینکه از لحاظ عناصر یکسان هستند، مناسب استفاده در پروفیل UPVC نیستند و از نظر استانداردهای RAL آلمان نیز مورد تایید نمی باشند. به غیر از انتخاب دی اکسید تیتانیوم با کیفیت بالا، انتخاب میزان مناسبی از غلظت دی اکسید تیتانیوم نیز در کیفیت و تغییر رنگ پنجره دوجداره تاثیر دارد. میزان غلظت این ماده بر اساس شرایط اقلیمی و آب و هوایی منطقه مورد استفاده، مشخص می شود.
در نتیجه بهتر است از پروفیل هایی استفاده کنید که مورد تایید RAL آلمان هستند و از استاندارد های کیفیت پروفیل برخوردار هستند. همچنین در قیمت پنجره دوجداره خیلی دنبال ارزان خرید کردن نباشیم تا دیگر نخواهیم برای اصلاح زرد شدن پروفیل دنبال راه چاره بگردیم.


شرایط آب و هوا
در صورتی که پروفیل UPVC با آب و هوای ایران مطابقت نداشته باشد به مرور زمان و یا با شستشو لایه سطحی آنها آسیب می بیند و زرد رنگ خواهد شد. متاسفانه هیچ راهی برای از بین بردن این لایه زرد رنگ وجود ندارد. پیشنهاد ما این است که در هنگام خرید، از پروفیل های دارای استاندارد RAL ، محصول خود را انتخاب کنید.


عوامل موثر در ارزیابی کیفیت پنجره UPVC
یکی از عوامل موثر در ارزیابی فنی و شیمیایی کیفیت در و پنجره UPVC ، واکنش پروفیل در برابر نور و تابش خورشید است. معمولا یکی از ایراد های وارد بر در و پنجره های UPVC تغییر رنگ احتمالی پروفیل در برابر نور و تابش خورشید است.برای جلوگیری از این تغییر رنگ وتخریب پروفیل استفاده از رنگ دانه های مناسب و مواد آنتی UV ها بسیار ضروری است.
مهم ترین پیگمنت برای این هدف، تیتانیوم دی ‌اکساید است که میزان مصرف و نوع مصرفی آن در تغییر یا پایداری رنگ پروفیل‌های UPVC نقش اساسی دارد. اطلاعات و مطالعات نهادهای بین المللی نشان میدهد که ایران از نظر تابش مستقیم نور خورشید و اثرگذاری آن بر کیفیت محصولات شیمیایی جزو کشورهای خطرناک و دارای شرایط سخت محسوب می ‌شود و احتمال تغییر رنگ پروفیل‌های UPVC در ایران بیش از دیگر کشورها ارزیابی شده است.
بر خلاف تصور عموم که میزان تغییر رنگ در پروفیل های UPVC را وابسته به دمای محیطی مناطق مختلف می دانند دمای هوا در حدود شرایط آب و هوایی قابل سکونت، تاثیری روی تغییر رنگ پروفیل ندارد بلکه میزان و نحوه تابش نور خورشید تاثیرگذار می باشد. بر این اساس شهرهایی مانند شیراز جزو مناطق خطرناک از لحاظ تغییر رنگ پروفیل UPVC قرار می گیرند. حتی شهرهای مانند تبریز و ارومیه که در مناطق سردسیر میباشند به علت ارتفاع بالا از سطح دریا شرایط سختی برای استفاده از پروفیل UPVC دارند. 
پروفیل های تولیدی در کشورهای اروپایی با توجه به محیط و شرایط تابشی نور خورشید در رده مناطق با اقلیم معتدل قرار می گیرند، که برای استفاده در ایران مناسب نیست. با این توضیح که بازه تغییر رنگ پروفیل بین 6 ماه تا 3 سال خواهد بود. البته تغییر رنگ جزیی حدود 10 درصد پروفیل‌ های UPVC طبیعی است.


کدام پروفیل های UPVC در ایران کار آمد هستند؟
همانطور که می دانید یکی از اشعه هایی که توسط خورشید ساطع می شود اشعه فرابنفش یا UV است و این اشعه موجب تغییر رنگ پروفیل های UPVC می گردد. مقدار زیادی از این اشعه هنگام طی کردن مسافت خورشید تا زمین و همچنین موقع ورود به جو زمین کاهش پیدا می کند اما مناطقی وجود دارد که به دلایل شرایط جوی یا جغرافیایی مورد تابش مقدار اشعه بیشتری قرار می گیرند.
شدت اشعه ی فرابنفش تابشی را با اعداد 0 تا 11 نشان می دهند. شدت اشعه تا عدد 3 مقدار کم لحاظ می شود و بعد از آن به مرور وارد محدوده ی خطرناک می شود. طبق بررسی ها و گزارشات سازمان های بین المللی شدت اشعه در ایران بین 5 تا 10 قرار دارد. این مقدار از شمال ایران به سمت جنوب سیر صعودی دارد.

همانطور که اشاره شد اصلی ترین علت تغییر رنگ پروفیل های UPVC در ایران عدم تطابق با شرایط اقلیمی و میزان اشعه UV بود، اما با پیشرفت روز افزون تکنولوژی و آزمایش های متعدد راهکار مقابله با این مسئله کشف و هم اکنون شاهد تولید انواع درب و پنجره های UPVC هستیم که در مقابل نور آفتاب مقاوت کامل را از خود در مقابل تغییر رنگ نشان می دهند. به دلیل اضافه کردن تثبیت کننده های رنگی به پروفیل های UPVC از ایجاد تغییرات رنگی در برابر اشعه فرابنفش جلوگیری می شود. همچنین اضافه کردن دی اکسید تیتانیوم باعث بازتابش اشعه فرابنفش و همچنین تنظیم شفافیت رنگ پروفیل می شود.
قابل ذکر است که سهم استفاده از درب و پنجره دوجداره UPVC در دنیا بیش از 80 درصد است. به این معنا که بیشترین پروفیل مصرفی بین محصولات درب و پنجره را UPVC به خود اختصاص می دهد. در صورتی که به دلیل عدم آگاهی کافی، در ایران این درصد به 30 کاهش پیدا کرده است. امید است که با وجود آگاهی بیشتر نسبت به این مواد بتوانید خرید مطمئن تر و با کیفیت تری داشته باشید.